Maitohampaat
Maitohampaiden poistot tehdään silloin kun pysyvä hammas on jo puhjennut ja maitohammas häiritsee normaalia purentamekaniikkaa. Tämä on yksi syy miksi nuorella hevosella kannattaa tarkastuttaa suu 3-4 kk välein 1,5-4 vuotiaana. Silloin pystytään puuttumaan hammasvälitulehdusten ja ratsastavien maitohampaiden aiheuttamiin ongelmiin tarpeeksi ajoissa.
Sudenhammas
Sudenhammas on jäänne ensimmäisestä poskihampaasta. Se on suhteellisen pieni hammas verrattuna hevosen muihin hampaisiin. Sudenhammas voidaan poistaa, kun se on puhjennut. Toimenpide tehdään perushammashoidon yhteydessä ja mielellään jo 1,5 vuotiaalle ennekuin kun kuolaimia sovitetaan suuhun. Sudenhammas sijaitsee yleensä ensimmäisen poskihampaan edessä yläleuassa (harvemmin alaleuassa) ja voi rajoittaa kuolaimen käyttöä.
Etuhammas
Etuhampaan poistoon ryhdytään, jos hammas on vaurioitunut niin ettei sitä ei voida juurihoitaa. Hampaan juuren röntgenkuvauksella varmistetaan diagnoosi. Etuhampaan poisto tehdään klinikalla rauhoitetulle hevoselle paikallispuudutuksien avulla.
Kulmahammas
Kulmahammas on ainoa hammas hevosella joka muistuttaa anatomialtaan ihmisen hammasta. Hevosen muut hampaat puhkeavat hammaskuopasta vähitellen noin 12-15 vuotiaaksi asti ja kuluvat koko elämän ajan. Kulmahampaat puhkeavat ja eivät ns. kasva. Tämän vuoksi niitä ei saa lyhentää tai raspata.
Poskihammas
Poskihampaan poisto on vaativa toimenpide. Toimenpide tehdään klinikalla seisovalle, mutta rauhoitetulle hevoselle, käytetään johto ja paikallispuudutusta, jolloin puudutetaan yläleuka tai alaleuan puolikas.
Poskihammas poistetaan esimerkiksi silloin, jos hampaan kiinnityskudos ja juuret ovat kuolleet tai vaurioituneet niin että muuta hoitoa kuten juurihoitoa ei voi enää tehdä. Poskihampaiden murtumat tai syvät kariessyöpymät voivat myös johtaa hampaan kiinnityskudosten tuhoutumiseen joka vaatii hampaan poistamisen.
Poskihammas poistetaan suun kautta pihtien ja muiden välineiden avulla. Monesti hammasjuuri on niin hauras, että se täytyy ottaa osissa pois. Tällöin hevoselle tehdään poskeen tähystysaukko, jonka kautta päästään työskentelemään suoraan hampaan kohdalle ja pystytään paremmin poistamaan juurenpalaset ja saadaan siten koko hammas pois.
Poistokuopan kohdalle laitetaan tulppa joka vaihdetaan kontrollitutkimuksissa yleensä kaksi kertaa.
Poskihampaan poiston jälkeen ensimmäinen tarkastus tehdään 1-2 viikkoa poiston jälkeen. Toinen kontrollitutkimus tehdään noin kuukausi poiston jälkeen.
Poskihampaan poiston jälkeen hevosella täytyy olla tiheämpi hammashoitoväli. Hammas ei kulu, koska vastapuolen hammasta ei ole.