Hammasvälitulehdukset (Diastema) ovat hyvin yleisiä lämminverisillä ravureilla, nuorilla ja vanhemmilla hevosilla.
Kun purentamekaniikka (purentakaava) ei ole normaali. Hammas voi siirtyä pois hammasrivistöstä ja hampaiden väliin muodostuu hammasväli eli diastema. Hammasväleihin kertyvä rehu painuu limakalvoa vasten hammasvälissä, alkaa käymään ja aiheuttaa tulehduksen.
Jos hammasväliä ei puhdisteta ja hoideta voi tulehdus levitä hampaan kiinnityskudoksiin ja edetä juureen sekä aiheuttaa juuritulehduksen ja tuhota hampaan. Tulehdus voi myös edetä pään onteloihin aiheuttaen tulehduksen siellä.
Hammasvälitulehduksen syy
Hammasvälitulehduksissa selvitetään aina ensin syy miksi hammas on liikkunut pois paikoiltaan.
Yksi hammas voi olla korkeampi kuin muut poskihampaat, hevosella voi olla pieni suu, suussa voi olla ylimääräisiä hampaita. Hammasmurtuman seurauksena hevonen voi kivun vuoksi yrittää olla purematta kipeällä hampaalla.
Hammasvälitulehduksen hoito
Hammasväli puhdistetaan erikoisvälineillä ja huuhdellaan puhtaaksi. Hammasvälin syvyyden ja muodon mukaan limakalvoihin laitetaan väliaikainen ”paikka” eli massa joka estää rehun kertymisen hammasväliin ja antaa limakalvon parantua rauhassa.
Tulehtuneen hammasvälitulehduksen hoitosuunnitelma koostuu yleensä 2-4 kerrasta, jolloin huuhtelu ja puhdistus toistetaan 3-6 viikon välein riippuen hevosen voinnista.
Joskus joudutaan tekemään ns. avarrus jolloin kahden hampaan väliä laajennetaan niin, että pakkaantunut rehu saadaan pois. Jos avarrus ei auta niin hammas voidaan joutua poistamaan.